Skriv ut detta Sida

Lönsammare än nu blir det troligtvis inte

 

 

 

image002

image004
Lönsammare än nu blir det troligtvis inte

Följer vi prisutvecklingen på solcellsanläggningar så ser vi att 2014 var året då priset på solcellsanläggningar var som lägst. Vi ser nu att trenden är, något stigande priser på solcellsanläggningar framöver. Det beror främst på att efterfrågan på solcellsanläggningar nu ökar väldigt mycket.

 

Sverige har nu på allvar förstått lönsamheten med en solcellsanläggning och efterfrågan ökar.

Detta beror på att marknaden har stabiliserat sig, regler för inkoppling på elnät är på plats och det är snabbt och enkelt att koppla in en egen solcellsanläggning.

Regler för ersättning är också på plats och ersättningen för varje kWh har nu nått en nivå som är attraktiv för alla.

Vi ser nu samma utveckling i Sverige som vi sett i Tyskland under 10 år. Troligtvis kommer våra hustak i Sverige att se ut ungefär som i tyskland inom ca. 10 år. Dvs. i stort sett varje takyta kommer att ha solceller även i Sverige.


Bind ditt energi pris med en solcellsanläggning

Det är nu väldigt attraktivt med solcellsanläggning och många börjar förstå att den långa livslängden på en solcellsanläggning gör att, i och med ett köp av en solcellsanläggning så binder du i princip ditt pris / kWh på en väldigt låg nivå.


image006

Vi ser att även om du får lägsta tänkbara ersättning (endast spottpris 40 öre) så blir din totalkostnad i kr/kWh lägre än vad du betalar redan idag per kWh. Priset per kWh idag är ca. 0,7 kr.

Ersättningsnivån idag är redan uppe i över 2 kr / kWh. Med den ersättningen får du ett snittpris per kWh på endast 13 öre.

Det samma gäller om priset per kWh ökar. Troligtvis har vi inte ett pris per kWh på endast 70 öre om 50 år.

Det bästa med en solcellsanläggning är att ju dyrare elen blir ju lägre kostnad per kWh får du. Detta p.g.a. att du slipper köpa den dyra elen, för att du producerar den själv.

Slutsats

  1. Med en solcellsanläggning så binder du ditt energipris, du blir oberoende av elbolagens elprishöjningar.
  2. Du tjänar mer ju dyrare elen blir
  3. Du får en lägre elpriskostnad även om du får minimal ersättning för din el.
  4.  Med en solcellsanläggning så får du en trolig energikostnad på mellan 0,66 – 0,13 kr / kWh vilket är långt bättre än vad elbolagen kan garantera om 50 år.

Permalänk till denna artikel: http://innosund.com/lonsammare-nu-blir-det-troligtvis-inte/